Tájékoztató

TájékoztatóAz iskolagyümölcs-program célja, hogy ingyen hozzá járuljon az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulóinak, egészséges étkezési szokásainak kialakításához, hogy a gyerekek már fiatal korban megkedveljék a gyümölcsfogyasztást, ezáltal egészséges felnőttekké váljanak, továbbá felvegye a harcot a fiatalkori a túlsúlyosság és elhízás ellen. A programot 100%-ban Európai Unió finanszírozza.

 

 

 

TájékoztatóHazánkban egyre kevesebb gyümölcsöt, gyümölcslevet fogyasztunk, átlagosan 100 gramm a napi gyümölcs- és zöldségbevitel, ami pontosan a negyede annak, amire az emberi szervezetnek szüksége lenne. 2009-ben az Európai Közösség ezért is indította útjára az iskolagyümölcs-programot, melyhez 25 EU-s tagállam csatlakozott, köztük hazánk, Magyarország is. A felmérések szerint a 2010/2011-es tanévben a program összesen 54.000 iskolát és 8,1 millió gyereket érintett, népszerűsége azóta is folyamatosan nő, idén is.

 

A bekecsi Czinagro Farm is részt vesz az Európai Unió Iskolagyümölcs programjában, melynek keretében partneriskolái számára hetente 2 almát és egy 2dl almalevet szállítanak. 

Az alma romlandó termék, ezért építették meg Bekecs határában 2014-ben a hűtőházat. A korszerű létesítmény 50 vagon gyümölcs tárolására alkalmas. A helységben a levegő minimálisra csökkentett oxigén tartalma mellett, hosszú hónapokig frissen tartható az alma.

TájékoztatóA hűtőházhoz kapcsolódik a gyümölcslé előállító üzem, ahol 100% almalevet is készítenek 2 dl-es kiszerelésben.  Az eljárás során a hűtőházban tárolt gyümölcsöt külön válogatják, az íz harmónia biztosítása érdekében a fajtákat keverik, darálják, kíméletesen préselik, majd 80 °C feletti hőkezelést követően hűtik és palackozzák. Ezzel a technológiával készített gyümölcslé tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaz. Az almalevet jellegzetes helyi íz világa, magas C-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kedvelik a fogyasztók.  A gyümölcslevek hűvös, száraz, fénymentes helyen 1 hónapig eltarthatók, felbontás után hűtőszekrényben tárolva 3 napig fogyaszthatók. 

 

Kattintson a képekre és tudjon meg többet a gyümölcsökről és zöldségekről!