Receptek


Receptek Változatos zöldség és gyümölcs receptek nem csak gyerekeknek!

 

 

 

 

 

 

 

Áfonyás körteleves

Hozzávalók:Receptek

- 60 dkg vilmoskörte

- 15 dkg cukor

- 10 dkg mazsola

- 10 dkg vörösáfonya

- 4 dl vörösbor

- 4 evőkanál áfonyadzsem

- 1 db citrom

- 1/2 kávéskanál ánizsmag só

- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

- 1-2 rúd fahéj

Elkészítés: Fűszerkivonatot készítünk: 2 dl vizet pár percig forralunk az ánizzsal és az egész fahéjjal, 1 citrom reszelt héjával, néhány cikk citrommal és fél kávéskanál őrölt szegfűszeggel. A megtisztított körtét kockára vágjuk, és enyhén sós vízben néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a mazsolát és az áfonyalekvárt, majd beleszűrjük a fűszerkivonatot. A megpuhult körtéket kivesszük a főzőléből, és egy turmixgépben összedolgozzuk a vörösborral. A masszát visszaöntjük a levesbe, és cukorral édesítjük. Hozzáadjuk az áfonyát, és további 10 percig főzzük.Tálaláskor 1-1 kanál tejföllel kínáljuk.

 

Hideg sárgadinnye-krémlevesReceptek

Hozzávalók:
- 2 közepes sárgadinnye
- 2,5 dl tejszín
- 1 bő evőkanál Cointreau
- 1-2 evőkanál méz

Elkészítés: A sárgadinnyét botmixerrel krémesítem. Hozzáadom a tejszínt, egy pici sót, mézet, egy kevés narancslevet, és az egészet megbolondítom egy kis Cointreau-val. Az egészet alaposan elkeverem, majd hűtőbe teszem. Hidegen, vaníliafagylalttal gazdagítva tálalom.

 

Almás aszaltszilva-leves Receptek

Hozzávalók:

- kb 1,3 literhez:

- 20 dkg aszalt szilva (magozott)

- 2 golden alma, hámozva, darabolva

- 2-3 evőkanál nádcukor ízlés szerint

- 1 dl tejföl

- 1 dl tejszín

- 1,5 dl vörösbor

- 1 darab ujjnyi vastag citromhéj

- 3-4 szegfűszeg

- őrölt fahéj

A tetejére:

- szárazon pirított mandulaszelet

- vagy tejszín (de lehet mindkettő)

Elkészítés: A szilvát megmosom, darabolom, az almával együtt felteszem kb. 5 dl vízben pici sóval és cukorral, szegfűszeggel, citromhéjjal. Amikor megpuhultak a gyümölcsök, merülőmixerrel összetöröm. A tejfölt a tejszínnel elkeverem, hozzáadok egy kevés forró levest, összekeverem, és folyamatos keveréssel hozzáöntöm a leveshez. Annyi vízzel egészítem ki, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Hozzáöntöm a vörösbort, ízesítem fahéjjal és cukorral. A mandulaszeleteket szárazon megpirítom, tálalásnál a leves tetejére szórom.

 

Töltött karalábéReceptek

Hozzávalók:
-4 méretes karalábé

- 1 csirke filézett melle
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál tejföl
- 3 dkg vaj
- 1/2 bögre rizs

Elkészítés: Egy kis olajon kifehérítem a rizst, sózom, majd 2 bögrényi vízzel felöntöm, finoman sózom, és takarékon, fedő alatt megpárolom. Amíg a rizs párolódik, addig a karalábékat megpucolom, és a kevésbé zsenge végét levágom. Karalábékanállal kikaparom a belsejét úgy, hogy nagyjából egyenletes vastagságú maradjon a zöldségkelyhem fala. A belsejéből előkerülő forgácsokat egy lábasba teszem, kis vajat adok hozzá, minimális vizet öntök alá, és fedő alatt megpárolom. 
A karalábékelyheket lobogó, sós vízben egy picit előfőzöm, úgy 4-5 percig. Majd alaposan kicsöpögtetem, és sütőpapíros tepsibe ültetem. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. A kész rizsből a karalábékba kanalazok egy keveset, erre teszem a húst, egy újabb réteg rizs következik, megint egy kis hús, majd zárásként megint jöhet a rizs. Ezután a tepsit fóliával lefedem, és 190 fokos sütőbe tolom. 30-35 percig hagyom sülni. Amíg sül, addig a karalábéforgácsokat leturmixolom, kis tejfölt keverek bele, picit sózom, és friss petrezselyemmel megszórom. Tálaláskor a karalábékat az elkészült mártással kínálom.

 

 

Borsófőzelék töltött karalábévalReceptek

Hozzávalók:

- 50 dkg darált hús

- 10 dkg rizs

- 1 db tojás

- 5-6 karalábé

- 1 kg fagyasztott borsó

- petrezselyem

- só

- cukor

- liszt

- tej

Elkészítés: A karalábéknak levágom kicsit a tetejüket és kivájom őket. A darálthúst összekeverem a rizzsel, a tojással, a sóval és ezt a karalábékba töltöm. (Én félig megfőzöm a rizst, de ki hogy szokta csinálni a gombócokat például a töltött paprikához.) Ha marad ki töltelék, abból gombócokat csinálok. A töltött karalábékat és a gombócokat enyhén sós vízben megfőzöm. Közben borsófőzeléket csinálok: a fagyasztott borsót és a kivájt karalábé darabokat lábosba teszem, sózom, cukrozom és puhára párolom. (Elvileg elég hozzá a fagyasztott borsó *vizessége*, de a karalábé miatt esetleg nagyon-nagyon kevés vizet lehet alá tenni.) Amikor megpuhult, megszórom szárított petrezselyemmel, rászórok 1-2 evőkanál lisztet, majd felöntöm annyi tejjel, hogy főzelék sűrűségű legyen. Amikor a töltött karalábék megfőttek, beleteszem őket a kész főzelékbe és 1-2 percre összerottyantom.

 

Paradicsomos lepény

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta (25 dkg)
- 2 kisebb padlizsán
- 4 nagyobb paradicsom
- 2 póréhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 20 dkg reszelt sajt (legjobb a kecskesajt)
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem szárazbab a sütéshez, nehezéknek

Előkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni (kb. 2 óra). A padlizsánt megmossuk, felszeleteljük, szűrőbe tesszük, megsózzuk, és hagyjuk a levét kicsit lecsepegni. Majd a szeleteket leöblítjük, leszárogatjuk. A paradicsomot megmossuk, 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. A pórét megtisztítjuk, a fehér részét szeletekre vágjuk.

Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 2-3 percig sütjük benne. Kiszedjük. Kisebb edényben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a pórét, aláöntünk 2 evőkanálnyi vizet, és a hagymát kis lángon 10 percig pároljuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy nem túl mély sütőtálat kibélelhessünk vele. A sütőedényt kevés olajjal kikenjük, a tésztát beleterítjük, sütőpapírral letakarjuk, a szárazbabbal megszórjuk, és a sütőben 10 percig sütjük. A sütőt működésben hagyjuk. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt a tésztáról, majd rárétegezzük a hagymát, a padlizsánt és a paradicsomot. Megszórjuk a sajttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük. A petrezselyemmel megszórjuk. Forrón vagy langyosan tálaljuk.

 Forrás: www.mindmegette.hu/

 

Kattintson a képekre és tudjon meg többet a gyümölcsökről és zöldségekről!